Soconusco Don Moisés

In Cacahoatán, wat ‘plaats van cacao’ betekend, werd een kleine plantage opgericht in het begin van de jaren 1900. De Andalusische immigrant Moisés Mugüerza Gutiérrez noemde de plantage Finca La Rioja. Don Moisés plantte er koffie, verschillende gewassen en cacao. De cacao die hij plantte waren Criollo-cacaovariëteiten. Deze had hij verzameld in het zuiden van Mexico, Belize en Guatemala en had hij verder ontwikkeld in zijn kwekerij. Helaas, voor Don Moisés werd door het landbouwhervormingsbeleid na de Mexicaanse revolutie een groot deel van de plantage en kwekerij onteigend. Nu, ruim 100 jaar later, heeft de achter kleinzoon van Don Moisés het stokje overgenomen en zet het cacao erfgoed van Don Moisés voort. Nog steeds wordt er, op zeer kleine schaal en liefdevolle wijze de oude variëteiten geteeld op Finca La Rioja. Jaarlijks wordt er tussen de 70 en 140 kilo van deze oude Criollo-cacaovariëteiten geoogst. De cacaobonen worden in houten kisten 5 dagen gefermenteerd en 3 keer per dag gedraaid. Vervolgens worden de cacaobonen in de zon gedroogd. Door het bijzondere verhaal achter deze cacao en de lage productie is Krak Chocolade zeer trots om hier chocolade van te maken. Speciaal aan deze chocolade is de kleur en bijzondere smaak. Door de speciale cacaobonen lijkt de reep, die voor 70% uit cacao bestaat, op een melkchocolade. Smaken van geelfruit (mango), walnoten en cederhout zijn terug te vinden.

 

Enige resultaat

0

Your Cart