Bên Tre

Laat in de 19e eeuw is cacao geïntroduceerd in Vietnam, in de provincie Ben Tre. Helaas, met weinig succes. De cacao, van de cacaobomen die bleven staan, werd door de bevolking rauw en direct uit de peul gegeten. Later is het tijdens het begin van de jaren ’80 nog eens geprobeerd. De geïnteresseerden waren de Russen. Nog voordat de eerste cacao klaar was, viel het ijzeren gordijn en waren de potentiële kopers spoorloos verdwenen. De cacao werd weer opgedoekt. Totdat in China de vraag groter werd naar chocolade rond 2000. De grote bedrijven, uit China, wilde de cacao halen uit het dichtbijgelegen Vietnam. Dit was voornamelijk bulk cacao. Tegelijkertijd werd de vraag groter naar goede cacao. De cacaobomen, uit bijvoorbeeld Ben Tre die nog over waren van 1980 en eerder werden gebruikt om nieuwe plantages te openen met kwalitatieve cacaobomen. De cacao, uit Vietnam, die Krak Chocolade gebruikt komt uit de provincie Ben Tre. In de schaduw van kokosnootbomen en fruit planten zoals: banaan, longan (soort lychee) en pompelmoes groeien de cacaoplanten waar Krak Chocolade de cacao vandaan haalt. Gelegen aan de Mekong rivier wordt deze cacao geteeld en gefermenteerd. Het fermentatieproces duurt 4 tot 5 dagen en gebeurt in houten kisten. De cacao word in totaal 3 keer gedraaid. De eerste keer na 24 uur, de tweede keer na 48 uur en de derde keer na 72 of 96 uur. Dit is afhankelijk van de vordering van de fermentatie. Daarna wordt de cacao gedroogd in de zon op houten of bamboe tafels. Tijdens het droogproces wordt de cacao de eerste twee dagen elke 1 á 2 uur gedraaid en daarna 4 keer per dag. Het drogen duurt, afhankelijk van het seizoen, 7 tot 15 dagen.

Enige resultaat

0

Your Cart